Ytterligare information kring Wi Fi

Hittade lite nyttig information på Net at Once hemsida kring trådlösa nätverk.

Trådlösa nätverk fungerar bra för vanlig surf på hemsidor och kan vara en lösning om man inte vill dra nätverkskablar i hemmet. Kabelanslutning är alltid att föredra vid mer krävande uppgifter som t.ex. spel, nedladdning samt streamade tjänster (TV program via internet mm).

Tänk även på att det är väldigt mycket som kan störa ut trådlösa nätverk vilket kan göra det väldigt svårt att felsöka. Det finns inga garantier att en viss hastighet kommer uppnås i ett trådlöst nätverk, men vi kan försöka optimera förutsättningarna i ert trådlösa nätverk.

Om ni har problem med det trådlösa nätet, bör ni först och främst testa med en nätverkskabel för att säkerställa att bredbandstjänsten fungerar som den ska.

Dagens trådlösa nätverk har två olika frekvenser de kan gå via: 2,4 GHz och 5,0 GHz. Det finns för- och nackdelar med båda dessa frekvensband. Den router vi har båda dessa frekvenser blå Wi FI symbol betyder att den sänder på 5.0 GHz frekvensen.

Väggar, dörrar, skåp och andra trådlösa routrar/enheter i närheten kan påverka prestandan på den trådlösa anslutningen. Avståndet till den trådlösa routern är viktigt att tänka på när den ska installeras. Routern ska placeras så centralt i bostaden som möjligt.

Annan elektronik (t.ex. mikrovågsugnar och trådlösa telefoner) som använder 2,4GHz i utsändningen kan resultera att radiovågorna krockar med varandra, då upplever man en sämre mottagning på det trådlösa. Fördelen med 5,0 GHz-bandet är att det inte är lika vanligt förekommande hos användare. Vilket minimerar störningsfel. Fördelen med 2,4 GHz-bandet är att den lättare kommer igenom olika hinder, såsom väggar, samt att signalerna går längre.

Radiostörningar kan komma från flera håll. Några vanliga felkällor är t.ex. mikrovågsugn, stereoanläggningar och trådlösa telefoner.

Undvik om möjligt dessa radiostörningar och flytta mediaboxen till en plats där mottagningen/sändningen är bättre. Enhetens placering inom bostaden och byggmaterialet som använts kan påverka Wi-Fi signalen. I tabellen till vänster visas vanliga typer av hindrande material och risken för att de ska orsaka störning.

Effekterna av störningar:

  • Minskad trådlös räckvidd mellan enheter.
  • Minskad hastighet vid Wi-Fi-överföring.
  • Avbruten eller förlorad trådlös anslutning.

Ett vanlig återkommande fel är att användaren har för många enheter inkopplade på samma nätverk. Detta försämrar prestandan på det trådlösa nätverket. Har ni problem med att hastigheten är dålig eller varierande bör ni kontrollera hur många enheter som är på det trådlösa nätverket.