Ser att många upplever att det är dålig täckning på det trådlösa nätet med bredbandsroutern

Hej alla go vänner.

Tänkte att jag skulle dela med mig lite av den kunskap jag har kring detta.

De e så här…. PTS ( Post- och Telestyrelsen) är den myndighet som ansvarar för våra frekvensband och de sändareffekter som får användas på dessa frekvensband.

Om man går in på deras hemsida så kan man läsa att på frekvensbanden 2,4GHz och 5 GHz som är de bandbredder som alla WiFi routrar jobbar med, att där får sändareffekten inte överskrida 100mW EIRP ( Equivalent Isotropically Radiated Power) på 2,4GHz och 200mW på 5GHz bandet. Orsaken till denna begränsning är att man inte vill bli störd av grannarna och att de heller inte vill bli störda av dig.

Läser man på specifikationen på Inteno EG 300 så ser man att man har stöd för duelband 2,4GHz och 5GHz ( grön respektive blå färg på wireless symbolen på routern) och att man stödjer 802.11ac på WiFi vilket kan ge en topphastighet på 450Mb/s på 5GHz bandet med ett avstånd på 3,5 meter från routern, ju längre man är från routern ju lägre hastighet får man. Tänk på att placeringen av din router har stor betydelse för hur långt från routern man har en bra signal på sitt nät. Man skall alltså inte stoppa in den i tex. ett skåp eller ställa en möbel framför routern för då minskar räckvidden, skåpet hindrar helt enkelt radiovågorna.

Man får inte höja sändareffekten på sin router, däremot kan man installera en eller flera sk.  AP (Access Points) som även de får sända med 100mW- 200mW EIRP vardera och på detta sätt utöka räckvidden på sitt WiFi.

Med denna kunskap i botten så finns det egentligen bara två skäl till att man upplever att den nya routern har sämre räckvidd än vad man hade tidigare.

Antingen så sände den gamla routern på en effekt som var större det tillåtna maxvärdet på 100mW-200mW EIRP, eller så är det fel på den nya routern dvs den har fel på sändarenheten Spontant tror jag inte att det är fel på alla era routrar utan det är nog så att de nya routrarna inte överstiger maximal sändareffekt och därav den upplevda dåliga täckningen.

Antalet trådlösa nätverk har ökat lavinartat i takt med att fler städer och byar bygger fibernät, vilket betyder att det nuförtiden är mer noga med att man inte sänder med för hög effekt på sitt WiFI nät.

Exempel på hur man räknar ut EIRP (Equivalent  Isotropically  Radiated Power) på en router med extern antenn.

Du har en enhet ( router) som ger en uteffekt på 15 dBm.

Antennkabeln är 5 m lång och ger 4,5 dB förlust.

Antennen du använder har 9 dBi förstärkning.

Enkelt uträknat ser det ut såhär. Eirp = 15 – 4,5 + 9 = 19,5 dBm.

Det tillåtna värdet för 2,4 bandet är 100 mW medan det tillåtna värdet för 5Ghz-bandet ligger på 200 mW.

20 dBm = 100 mW 40 dBm = 200nW.

MVH

Martin