Hej alla fiberkamrater. Jag lovade på vårt årsmöte igår att skriva lite mer om och kring Wi-FI, så här kommer mer kring detta. Det blir tyvärr en hel del teknik när man skall skriva om detta ämne, så är det bara.
Ni som upplever problem med er anslutning skall sända en beskrivning om detta till
Det är viktig att vi får reda på vilka kontakter ni haft med Net at Once och vilka åtgärder som är genomförda, tex om ni har fått routern utbytt, bytt kablar och om ni har haft besök av fibertekniker mm. Ju utförligare beskrivningen är ju bättre kan vi föra er talan mot Net at Once. Obs glöm inte att ta med er fastighetsbeteckning i ert mail.
Några generella råd om hur man får bästa möjliga Wi-Fi i sitt nät.
Låt Wi-Fi routern stå så centralt som möjligt i det område där du vill ha bra täckning. Wi-Fi routrar strålar normalt ut radiosignaler i alla riktningar som en ring runt routern.
WiFi signaler blockeras (stutsar) av allt möjligt som finns i vägen. Väggar, glasdörrar, möbler, golv, tyger murstockar kylskåp mm. Bäst är det om det är fri sikt mellan WiFi routern och de datorer och andra enheter som ska använda det trådlösa nätverket. Många väljer att gömma undan sin router, av olika skäl . Men tyvärr är det helt fel om man ska få bra täckning.
För bästa WiFi signal ska routern stå så öppet som möjligt. Inte i en stängd garderob, inne i en TV-bänk eller under ett bord bakom möbler, rent generellt mm.
Tänk på att radiovågor väldigt mycket beter sig som ljus. Kan du se ljuskällan så får du starkast ljus. Kan datorn ”se” raka vägen till Wi-Fi routern så får man bättre WiFi signal.
Att flytta accesspunkten bara någon meter kan göra stor skillnad för hur radiovågorna studsar runt i hemmet. Har du sämre täckning i ett annat rum kan du testa att flytta routern en bit för att se om det gör någon skillnad.
Wi-Fi tycker inte om stängda dörrar. I ett rum där du har halvdålig Wi-Fi täckning kan du ofta till och med se hur stor skillnad en stängd dörr gör bara genom att titta på signalstyrkan i din dator.
Det är mycket bättre om att koppla in krävande enheter med kabel i stället för att köra dom trådlöst.
Man kan kan även köpa och installera en så kallad AP hos t.ex Net on Net, Kjell & Company mm, bara för att nämna några firmor som säljer sådan utrustning.
Några exempel på saker som påverkar ditt Wi-Fi
Summan av uppkopplade radioenheter i ditt hem.
Ju fler enheter som kommunicerar med din router ju mindre hastighet får alla, detta beror på att trådlösa nätverk är halv duplex (det finns avancerade routrar som kan ”skapa / simulera” nästan full duplex). Bara en enhet kan prata åt gången på varje radiokanal. Ju fler saker du använder samtidigt på ditt trådlösa nätverk desto fler problem kommer du få.
Mikrovågsugnar
Om du använder en mikrovågsugn i närheten av datorn, Bluetooth-enheten eller Wi-Fi-basstationen kan det orsaka störningar.
Direct Satellite Service (DSS)
Koaxialkabeln och kontakterna som används av vissa parabolantenner kan orsaka störningar. Sök efter skador på kabeln som kan orsaka radiofrekvensstörning. Försök att byta ut kablarna om du misstänker att en störning förekommer.
Strömkällor
Vissa externa elektriska källor, till exempel kraftledningar, ledningar till järnväg och elverk, kan orsaka störningar. Undvik att placera din Wi-Fi-router nära strömförande ledningar i väggen eller i närheten av ett proppskåp. (Upprullade långa förlängningskablar kan skapa ett störande elektromagnetiskt fält) .
Telefonen med 2,4 GHz eller 5 GHz
En trådlös telefon som använder frekvenserna 2,4 GHz eller 5 GHz kan störa trådlösa enheter eller nätverk under samtal.
Mobiltelefoner
Mobiltelefonen har en sändare som hela tiden sänder ”här är jag ” till sändarmasten detta kan man ibland höra i dåligt avskärmade högtalare man hör då ett rytmiskt ”hackande” (ditt -tididitt- tididitt) puh den var inte lätt att beskriva.
Trådlös RF-video
Trådlösa videosändare som använder frekvenserna kan vara så kallade babyvakter.
Trådlösa högtalare
Trådlöst ljud som använder frekvenserna 2,4 GHz eller 5 GHz kan störa använda trådlösa enheter eller nätverk.
Vissa externa skärmar och LCD-displayer
Vissa displayer kan avge harmoniska störningar, speciellt i frekvensen 2,4 GHz mellan kanalerna 11och 14. Den här störningen kan vara mer kraftfull om du använder en bärbar dator med stängt lock och en ansluten extern skärm. Försök att ändra din åtkomstpunkt till 5 GHz eller en lägre kanal på 2,4 GHz.
Dåligt avskärmade kablar
Externa hårddiskar eller andra enheter med dåligt avskärmade kablar kan störa dina trådlösa enheter. Om det hjälper att koppla från eller stänga av enheten kan du prova att byta ut kabeln som ansluter enheten till datorn.
Andra trådlösa enheter
Wi-Fi använder radiosignaler på två frekvensområden: 2,4GHz 5GHz
Båda dessa är så kallade olicensierade frekvensområden, det vill säga att Post och Telestyrelsen i Sverige har bestämt att vem som helst får tillverka radiosändare och skicka radiosignaler på dessa frekvenser, utan att behöva något tillstånd. Därför används dom frekvensbanden till Wi-Fi nät, men också till en massa andra saker.
Några saker som använder dessa frekvensband är följande saker:
Trådlösa headsets, trådlösa möss och tangentbord, övervakningskameror, allt som har med Bluetooth att göra, vissa babyvakter, många trådlösa telefoner, trådlösa högtalare mikrovågsugnar, ljusrör, lågenergilampor, radar, vissa radiostyrda leksaker och så kallade smarta klockor. Bara för att nämna de jag hittat på internet.
Så det finns massor av saker som inte är Wi-Fi men som ändå använder samma radiofrekvenser och därför kan störa varandra. Det är inte ens säkert att man får en sämre signalstyrka på sitt Wi-Fi om man råkar ut för en störning från en annan sorts pryl. Man kanske fortfarande har full signalstyrka, men signalkvaliteten däremot kan samtidigt vara så dålig så att det trådlösa nätverket blir nästan oanvändbart.
I alla Wi-Fi nät och Wi-Fi standarder pratar man om olika teoretiska maximala överföringshastigheter. Men vad betyder egentligen det?
Om man laddar hem en fil så måste datorn samtidigt skicka information om adresser och sådant, och det kan ta upp flera procent av bandbredden. Så man kan aldrig utnyttja hela bandbredden.
På trådlösa nät så är det här ännu mer märkbart. Trådlösa nät är väldigt utsatta för störningar. Där för måste trådlösa enheter skicka massor med extradata. Bland annat skickas kontrolltecken för att kontrollera om något har gått fel i överföringen.
För att du ska få den bästa tillgängliga hastigheten måste du vara inom ett ganska litet område runt accesspunkten så att du har perfekt täckning och signalstyrkan är alldeles perfekt.
Allt det här sammantaget gör att man sällan kan räkna med att få mer än hälften av den teoretiska hastigheten.
www.fixanatet.se har mycket bra information om och kring bland annat trådlösa nät.
www.kjell.com/se har även dom mycket bra information både i sina böcker och på webben
Med denna kunskap i botten så finns det egentligen bara två skäl till att man upplever att den nya routern har sämre räckvidd än vad man hade tidigare.
Antingen så sände den gamla routern på en effekt som var större det tillåtna maxvärdet på 100mW-200mW EIRP, eller så är det fel på den nya routern dvs den har fel på sändarenheten Spontant tror jag inte att det är fel på alla era routrar utan det är nog så att de nya routrarna inte överstiger maximal sändareffekt och därav den upplevda dåliga täckningen.
Om den gamla routern sände på en effekt som idag inte är tillåten så har den säkert inte heller varit så känslig för störningar som de nya routrarna är.